dimarts, 29 de maig del 2012

SOCARRATS A LA FORADÀ


Penya de La Foradà
Convocada per la Garbera Cultural El Guaret de Cocentaina, el diumenge es va fer una excursió cultural a La Vall de Gallinera. La convocatòria va ser un èxit, en total hi érem quasi cinquanta persones majoritàriament de Cocentaina però també d'Alcoi, Castalla o Muro.
Escoltant la història de La Cova del Corn
L'excursió elegida va ser part de la ruta 2 del llibre "La Vall de Gallinera, per camins de moriscos i mallorquins" i va estar magníficament guiada per Juanjo Ortolà i Joanjo Seguí.
Cova d'En Moragues
En la pujada vam visitar la Cova d'En Moragues, vam conèixer les histories de la Cova del Corn i dels captius de la Cova tapà i com no, també la història de la penya de La Foradà.
L'hora d'esmorçar
La Cova Tapà
Interior de la Cova Tapà

En tornar a Patró vam dinar un excelent "arròs passejat" i cireres acabades de collir al Bar Nou i després del merescut descans, ens vam apropar al Museu Etnològic per conèixer les formes antigues d'elaborar l'oli d'oliva.
Baixada


Explicacions al Museu Etnològic de Patró 
Va ser un dia magnífic, vam disfrutar de la natura, de la companyia i del fantàstic paisatge de La Vall de Gallinera.

dijous, 10 de maig del 2012

QUATRE RECEPTES FÀCILS I SORPRENENTS AMB CIRERES



Per fi estan ací les cireres! Aquesta fruita dolça i temptadora és molt versàtil a la cuina, ací vos presentem quatre receptes fàcils i soprenents amb cireres:
Torrada amb formatge de cabra i cireres confitades.
Un berenar de película fàcil i saborósa: mescleu sucre amb un poquet d’aigua, quan es desfà el sucre afegiu les cireres fins que espesse. Torreu el formatge de cabra, el pa i poseu les cireres damunt.

 
Truita dolça de cireres.
Unes postres clàsiques a frança, però incorporem el nostre toc mediterràni afegint les cireres: despinyoleu les cireres i ofegeu-les amb un poquet de mantega. A banda, feu una truita francesa com sempre però no poseu sal sinò sucre. Quan està cuallada, afegiu les cireres dins. Espereu fins que estiga freda per a consumirla.
Filet de porc amb cireres agredolces.
Per a sorprendre els convidats: confiteu les cireres amb sis cullerades de sucre, dos de vinagre de mòdena i un poquet d’aigua. A banda, feu una base de ceba tendra ofegada en oli d’oliva. Passeu el filet per la plaxa, munteu sobre la base de ceba tendra i remateu amb les cireres agredolces.
Bresquilles en almívar farcits de melmelada de cirera.
Si hem sigut previsors i tenim melmelada de cirera al rebost, aquestes són unes postres que tindrem a mà tot l’any: sols haurem de farcir les mitats de brequilla en almivar. La combinació queda boníssima i a més, espectacular!

Si teniu cirers a casa vostra, endavant, experimentar a la cuina amb aquesta fruita és un plaer i si no, ara és el moment de visitar La vall de Gallinera para comprar cireres de qualitat i també vos recordem que en La Vall hi ha cases rurals com Ca Ferminet o El Castellot on s’ofereix la possibilitat d’anar a collir amb els propietaris i menjar cireres directament de l’arbre... una experiència espectacular i molt recomanable si teniu xiquets en la família.
Bon profit!

divendres, 27 d’abril del 2012

EXCURSIÓ AL PASSET DE BENIRRAMA


Els amics de La Vall de Gallinera ens convoquen de nou a descobrir la nostra flora, monuments i paisatge. Excursió a la bassa de Benirrama per a vore les orquídies y després es pujarà al Castell de Gallinera. Recordeu portar bon calcer, aigua, esmorçar, la càmera fotogràfica amb les bateries carregades i bona gana de disfrutar!

dijous, 26 d’abril del 2012

SANT MARC I LES CIRERES

Sant Marc és el protector de la collita de les cireres i patró d'Alpatró, així és que en el seu dia, 25 d'abril, uns quants veïns, després de la convenient neteja del sant, de la ploma i del lleó que l'acompanya, hem fet la tradicional ofrena: una rameta de cirer per pregar-li bon oratge i bona collita. Tant de bó ens escolte!





dissabte, 21 d’abril del 2012

GRÀCIES!

Avuí ens hem despertat amb la bona notícia de ser mencionats per "Las Lunas de Perputxent" com a un dels seus 5 blogs preferits en la cadena de reconeixement: "Liebster Blog"

Aquesta menció s'atorga pels mateixos bloggers als blogs de menys de 200 seguidors en una espècie de cadena de recomanacions que pretén donar a conèixer i promocionar blogs de qualitat.


Al darrere de cada Blog hi ha una persona amb coses interessants que contar al món. Enhorabona a tots aquells que treballen en l'anonimat amb la generositat de mostrar als altres allò que els apasiona. 

Gràcies en especial a "Les Lunes de Peputxent". Ens encanta el teu treball i la teua forma de mirar el nostre paisatge!

Ahí van les nostres mencions:

Els blogs mencionats es compromenten a enllaçar la cadena mencionant altres cinc blogs preferits i a deixar un comentari al seu blog per a que tinguen constància de la menció.

dimarts, 10 d’abril del 2012

FLORS A LA TAULA


Amanida de flors, formatge fresc i ametlles
La primavera ens ofereix la possibilitat de tastar algunes de les herbes i flors "mengívoles", com diria l'amic Joan Pellicer, que creixen en marges i bancals de la nostra terra. Hi ha gran quantitat de flors que es poden utilitzar en pastissos i amanides: les "prímules", els "pensaments", la calèndula o "maravilla" i com no, la flor del cirer:

Calèndula o Maravilla

La Flor del Cirer és mengívola
Així és que hem aprofitat les pluges i aquest dies de descans a La Vall de Gallinera per a recol·lectar els ingredients de l'amanida:

Mireu quina collita:


Si teniu gana de provar aquesta recepta sols heu de posar-vos a experimentar: mescleu al gust diferents fulls d'enciam tendre: ruca, canonges, escarola, llicsons, jolivert, menta... i pètals de flors variades, en aquest cas hem posat maravilla i flors de cirer. Les flors de cirer es poden posar senceres. Remateu amb uns trossets de formatge fresc, unes ametlles fregides i un rajolí d'oli d'oliva de bona qualitat.


Amanida de flors

Menjareu doble: per la boca... i pels ulls!


Recordeu sempre que:
-Sols hem de consumir flors i herbes si estem segurs de que són de confiança, bé perquè els cultivem nosaltres o bé perquè els comprem especialment destinats al consum alimentari.
-No hem d'agafar flors i herbes a la vora dels camins o de la carretera perquè sovint arruixen amb insecticides.
-Cal posar especial atenció a les flors: n'hi algunes que són tòxiques, com la de l'ametller. Davan el dubte, és millor informar-se bé abans de consumir.