L'OLI D'OLIVA


"L'Oli és la sang de la nostra terra"
I és ben cert, si preguntes a qualsevol persona d'aquesta terra que t'explique una recepta, tot comença amb un ....aboques un rajolí d'oli i... o tot acaba amb un ...i poses oli i sal...  Sembla que res podríem fer sense aquest líquid tan preuat, amb un bon oli, la més senzilla de les receptes és digna del millor paladar...

Per exemple:
1. Pa, oli i sal
2. Pa, oli, sal i pebre-roig (sobrassada de pobre)
3. Pa, oli, sal i un singlotet de raïm
4. Pa, oli i sucre... tornem a la infantesa....
5. Pa, oli, sal i una unça de xocolate negre...
6. Pa, oli, sal i un plàtan
7. Pa, oli sal i tomaca
8. Pa, oli, sal i orenga
9. Pa, oli, sal i all refregat
10. Pa, oli, sal i una llesca de moixama

Amanides senzilles per tastar bon oli:
-Una taronja, a rodanxes, unes molletes de bacallà i un bon rajolí d'oli verd.... espectacular!
-Uns moniatos al forn, un poc de fulla verda i nous fregides amb bon oli... sorprenent.
-Bones tomaques de l'horta, unes figues fresques a rondanxes, unes tiretes de cuixot i bon oli... de cine.
-Unes peres d'hivern al forn, oli i sal... de tota la vida.

...i axi podríem estar tot el dia!

Pericana
La pericana és un plat molt estimat que té com a base la bajoca (també es diu pebrera o pimentó) seca i el bon oli d'oliva. Segons quins pobles es fa escaldada, en cru, bullida o amb fesols o cigrons. Ací us proposem la recepta de la pericana escaldada:

8 o 10 bajoques seques
200 gr. de bacallà, 2 cabeces d’alls
oli, sal

Poseu les bajoques, els alls i el bacallà en una torradora o bé al forn. Quan estiga bo, feu la bajoca a trossos i li aboqueu aigua bullint per escaldar-la. Deixeu-la escórrer en un colador. Els alls es tallen i el bacallar es fa a molletes. Es posen tots els ingredients en un recipient i s’aboca prou d’oli i sal al gust.

Ensalada de llicsons
Llicsons, tomaques
ceba tendra, carxofes tendres
oli, vinagre i sal per a adobar

Talleu tots els ingredients per a ensalada. Les carxofes s’han de pelar prou perquè es posen en cru tallades ben finetes. Adobeu amb bona cosa d’oli de bona qualitat.

Borreta
(per a sis persones)
200 gr de bacallà
Un quilo de creïlles, Un quilo d’espinacs
sis ous, bajoca seca o nyora
una cabeça d’alls, pebre-roig
oli, sal

En un perol poseu a bollir les creïlles tallades per a guisar i el bacallar. Afegiu els espinacs rentats i tallats. Poseu també la cabeça d’alls pelada i la bajoca o nyora. S’ha de posar prou aigua que ho cobrisca tot però no massa perquè a la fi ha de quedar espés. Afegiu un rajet d’oli i el pebre-roig que li donarà color. Quan ho teniu tot cuit, a última hora es deixen caure els ous un a un en el caldo. Apagueu el foc i deixeu reposar uns minutets abans d’escudellar.

En aquesta recepta podeu substituir el bacallà per melva i als espinacs els podeu afegir també unes quantes bledes.

Truita de quaresma
Faves tendres , carxofes
quatre ous, un tros de pa arremullat
pebre-roig, oli i sal

Poseu en un perol o paella fonda oli a calfar, aparteu-la del foc per posar una cullerada de pebre-roig (per a que no es creme). Poseu les faves tendres sense pell i la carxofa tallada a gallons. Sacseu sense parar huit o deu minuts i poseu un poc de caldo. Saleu. A part, en una paella feu una truita amb el pa arremullat. Quan les faves estiguen a mitjan fer es posa damunt la truita i s’acaba de fer tot junt perquè la truita s’amere del suc de la fava.

Miques
Pa dur (calculeu una barra per a tres persones)
cansalada, bajoca verda
llonganissa, alls
oli i sal

Poseu en una paella amb oli els alls, després la cansalada, la bajoca verda i la llonganissa a trossos. Quan està fet ho retireu. El pa l’heu d’arremullar en aigua i escórrer-lo amb la mà, després el poseu en la paella amb l’oli de la carn i aneu fregint i remenant sense parar fins que s’evapore l’aigua i el pa es faça a molles. S’ha d’anar torrant a poc a poc. A última hora per escudellar s’afegeix la cansalada, la bajoca i la llonganissa.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Ens agrada saber la vostra opinió... :-)