...EN HIVERN


VORE COM FESTEJEN LES ÀGUILES
Les àguiles reals s’emparellen per a tota la vida però festejen tots els anys. Quan arriba el mes de gener ja tenen el niu preparat i es dediquen a volar juntes fent curioses figures de vol en allò que es diu “vols nupcials”. Un dels vols més atractius de vore és quan les dos ajunten les garres entre elles en ple vol i es deixen caure juntes en picat. Després d’emparellar-se posaran els ous allà per març o abril amb la finalitat que els polls nasquen de cara a l’estiu i puguen així tindre més possibilitats de sobreviure.
En hivern solen fer una ronda per revisar els nius i així triar quín d’ells utilitzaràn eixe any per criar els polls. Habitualment, sol ser la femella qui tria el niu.
A La Vall de Gallinera viu una parella d’àguiles reals que tenen uns sis o set nius repartits entre els penya-segats de la Serra Foradà i la lloma de La Solana.
Territori de les àguiles de La Vall de Gallinera
Els pobles d’Alpatró i La Carroja estan just en el bell mig del seu territori de caça, açò i el fet que Joanjo d'Alpatró, el propietari de la Casa Rural El Castellot fa uns vint anys que les observa i els proporciona aliment (bàsicament conills vius que diposita al recinte de El Castellot) fa que pugam vore-les bastant a menut sobrevolant la zona.


Les àguiles sobrevolant la torre de El Castellot
El vol d’aus rapinyaires en estat salvatge pels nostres cels ens fan pensar que les muntanyes de l’interior d’Alacant encara conserven gran part del seu patrimoni natural. Estem a temps de preservar llocs tan bonics com La Vall de Gallinera per a tots, i que així els nostres descendents puguen també contemplar el majestuós vol de les Àguiles Reals.
Àguila realALINEACIÓ SOLAR DE LA FORADÀ
Dos vegades a l'any, la primera setmana de març i la primera d'octubre, es produeix a La Vall de Gallinera, l'Alineació Solar de La Foradà. Un bonic espectacle de la natura amb molta història. Podeu conèixer més en:PASSEJAR... I COLLIR!
Una de les collites més primerenques i apreciades que podem trobar a La Vall de Gallinera en hivern són els "espàrregs de marge" o "espàrregs de bosc".
Espàrregs de marge
Aquests en concret els hem trobat entre Benissili i Alpatró. Són bonissims en truita, amb remenat d'ou, fregits amb llonganissa o per a acompanyar qualsevol carn o peix. També són excel·lents a la planxa.
Espàrregs de marge
Així és que ja sabeu, una passejada ben abrigats i... a collir!

GUISAR PER ALS ALTRES
L'hivern és l'època de l'any perfecta per assaborir la gastronomia de la muntanya i si ho fem amb bona companyia encara més. Aprofitem els grisos díes de fred i guisem per a les persones que estimem: per als amics, per a la nostra parella, per a la família. 
Proveu amb aquells plats que no ens podem permetre quasi mai per falta de temps com l'olla de blat, les miques, els minxos, un bon putxero amb pilotes. Si decidiu vindre a La Vall de Gallinera trobareu cases rurals grans i boniques amb bons guisadors o graellers per poder gaudir del plaer de la taula sense presses.

Paella de miques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Ens agrada saber la vostra opinió... :-)