...EN TARDOR

Observeu les aus.

Arriba la tardor a La Vall de Gallinera i és l’hora de gaudir del ocells que ens alegren la vista i la oïda, com el Tord, el Pinsà, el Collet-roig o el Paput. Tradicionalment aquests ocells venien del nord d’Europa a passar l’hivern a la nostra Vall pel seu microclima especial i s’en anaven cap al mes de març de tornada a les seues terres.
Últimament aquest ritual es veu alterat pel canvi climàtic. A La Vall n’hi ha dos exemples clars d’aquest canvi d’hàbits: el Collet-roig i la Paput han començat a quedar-se també a passar l’estiu. En el cas del Collet-roig els podrem vore al voltant de les umbríes de la Serra Foradada i la Paput o “Mareta-teulades” com se sol dir a la Vall, la podreu ataüllar a les solanes alimentant-se de formiguetes i altres insectes menuts.
Si teniu la sort de trobar-se qualsevol d’aquests bonics ocells, aprofiteu... prengau uns minutets de pau per a escoltar el seu cant i voreu com vos alegren l’ànima!


CONÈIXER ELS BOLETS
Començant per les umbríes com La Foradà i acabant per les solanes com l'Almirall o El Plà de Monja, a les zones no conreades de la Vall podem gaudir de l'espectacle dels bolets. Si bé és cert que la major part de la gent sols va a recollir els famosos esclata-sangs per guisar-los, ens trobarem una gran varietat de bolets amb formes i colors diferents. Amb l'ajuda d'un bon llibre com és "Bolets de la Vall d'Albaida" editat per Caixa Ontinyent, tindrem l'oportunitat de conèixer la major part dels que trobarem a La Vall i de segur que farem bones i interessants passejades.
Diverses imatges de bolets fetes a la SolanaEvidentment, si trobem esclata-sangs no els farem un lleig, perquè estàn... boníssims! 

Esclata-sangs

Cal tenir en compte que per a que hi haja bolets ha de fer tronades de mitjan agost en davant i s'ha de mantindre la humitat. Aleshores al cap de 40 díes aproximadament comença a fermentar la terra i ixen els bolets a les parts més umbrienques. Els rogles més certers per trobar-ne són els anomenats "agrerets". 

FOTOGRAFIA
Si visiteu La Vall de Gallinera en tardor i a més vos agrada la fotografia esteu de sort. En aquesta estació els arbres canvien de color i ens oferixen un espectacle màgic. El roig dels cirers i caquiers, el carabassa fort dels aurons i els fleixos, el groc dels xops... a més, la humitat fa que la terra adquiresca tonalitats més intenses. La pluja també fa el seu paper: neteja la vegetació de la pols del sec estiu i fa renaixer fonts i rius. El Barranc de l'Encantà ne's un bon exemple:
Barranc de l'Encantà, novembre 2011

Barranc de l'Encantà, novembre 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Ens agrada saber la vostra opinió... :-)